App Store će povećati cene za Australiju, Indoneziju, Indiju, Južnu Afriku i Tursku

Apple je poslao email obaveštenja korisnicima App Store-a u vezi promena cena u nekim zemljama. Promene cena su najavljene u sledeća 24 časa. Kompanija će povećati cene marže za sledeće valute: Australijanski dolar, Indijska ruplja, Turska lira i Južno Afrički rend.

iOS Store

Sa druge strane, najavljena su i smanjena marži za neke druge valute i zemlje kao što su Izrael i Novi Zeland. Iako Apple tvrdi da su najavljene promene cena uzrokovane flaktuacijom valuta, evidentno je da je tržište aplikacija postalo jedno od osnovnih poslovnih strategija protiv glavnog konkurenta, Google prodavnice.

U prvom kvartalu 2014. godine, Apple je podneo izveštaj po kome je na tržištu pesama, programa i aplikacija kompanija zaradila cifru od 4.4 milijardi dolara od ukupne sume od 57.6 milijardi dolara. Ovaj iznos predstavlja 19% godišnjeg rasta i 3% rasta kvartalno.

Tokom ovog kvartala, Apple je isplatio sumu od dve milijarde dolara developerima. Ovo je svojevrsni rekord jer je suma isplaćena za jedan kvartal čak tri puta veća od onoga što je Apple isplatio za celu prošlu godinu. Vesti o povećanju marži i cena aplikacija nije obradovala korisnike u tim zemljama. Nažalost, potvrđeno je da se ne radi o prvoaprilskoj šali.