WhatsApp neće kompromitovati privatnost korisnika

WhatsApp CEO je izdao oficijalno obaveštenje u kome obećava da kupovina od strane Facebook-a neće kompromitovati privatnost korisnika aplikacije.

WhatsApp Facebook

Prošlog meseca Facebook je kupio WhatsApp za zaista mnogo novca, čineći tako ljude koji su razvili aplikaciju nverovatno bogatim. Ova kupovina, bar teoretski, daje Facebook-u pristup podacima mnogobrojnih korisnika aplikacije. Kompanija iza najpopularnije društvene mreže je obećala da će WhatsApp nastaviti da radi autonomno. Međutim, ova izjava nije u potpunosti smirila bojaznosti oko povrede privatnosti. WhatsApp CEO, Jan Koum je napisao autorski blog post sa ciljem da otkloni bojazan korisnika.

Prenosimo vam deo ove izjave:

Poštovanje vaše privatnosti je kodirana u našoj DNK i mi smo napravili WhatsApp sa ciljem da znamo što je moguće manje o vama: Vi ne morate da nam date vaše ime i mi ne tražimo vašu email adresu. Mi ne znamo kada je vaš rođendan. Mi ne znamo vašu kućnu adresu. Mi ne znamo gde radite. Mi ne znamo šta volite, šta ste tražili na internetu niti skupljamo vaše GPS lokacije. Nijedan od ovih podataka nikada nije bio sačuvan od strane WhatsApp-a i mi zaista ne planiramo da to promenimo. Ako bi partnerstvo sa Facebook-om značilo da moramo da promenimo naše osnovne vrednosti, mi nikada ne bi prihvatili taj dogovor. Umesto toga, mi smo formirali partnerski odnos koji će nam omogućiti da radimo nezavisno i autonomno. Naše fundamentalne vrednosti se neće promeniti. Naši principi se neće promeniti. Sve što je učinilo WhatsApp liderom u slanju privatnih poruka će još uvek važiti. Spekulacije da to nije slučaaj nisu samo neosnovane već i neodgovorne. One imaju za cilj da uplaše ljude kako mi sada skupljamo razne vrste podatakka o korisnicima. To jednostavno nije istina i nama je zaista važno da vi to znate.

Iako ovaj tekst malo toga govori o samom funkcionisanju aplikacije, korisnici su ponovo mogli da čuju obećanje da vaš Facebook i WhatsApp profil neće skoro postato jedna te ista stvar. Izjavu u celini možete pričitati na oficijalnom WhatsApp blogu.